Kurallar

Sistem

1. Turnuva yarı sahada 3X3 formatında oynanacaktır. Takım kadrolarının 6 oyuncudan oluşması gerekmektedir. 

2. Turnuvaya katılan takımlar A ve B gruplarına ayrılarak tek devreli lig usulüyle maçlarını oynarlar. Gruplarda ilk dört sırayı alan takımlar çeyrek finale yükselirler. Çeyrek finalden itibaren turnuva tek maçlı eliminasyon usulü devam eder. Çeyrek finalde elenen takımlar 5-6-7-8 sıralamasını belirleyecek maçları oynayacaktır. 

3. Grup maçlarında puan eşitliği halinde FIBA averaj kuralları uygulanır. (Takımlar grup aşamasında, galibiyet-mağlubiyet sayısına göre, kazanılan her maç için 2 puan, kaybedilen her maç için 1 puan ve hükmen kaybedilen maç için 0 puan alarak sıralandırılır).

Oyun Süresi

4. Oyun süresi on iki dakikadır. İlk on dakikada molalar ve hakemin sürenin durdurulmasını istediği zamanlar hariç süre durdurulmaz. Son iki dakikada oyun durduğunda saat de durdurulur.

5. On iki dakikalık sürenin beraberlikle sonuçlanması halinde eşitlik bozulana kadar iki dakikalık uzatmalar oynanacaktır. Uzatmalarda oyun durduğunda saat de durdurulur.

Oyuncuları Sayısı ve Niteliği

6. Takım oyuncuları Tekfen Grup Şirketleri çalışanlarından olmak zorundadır ancak aynı şirketten olma zorunluluğu yoktur.

7. Turnuvanın başlangıç ve bitiş tarihi içerisinde, Tekfen Grup Şirketleri’nde stajyer olarak çalışan kişiler takımlara dahil edilebilir.

8. Takım listesindeki herhangi bir oyuncu resmi olarak işten ayrılması halinde turnuva süresince oynatılamaz. İşten ayrılan oyuncunun yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirilebilir.

9. Her katılımcı yalnız bir takımda yer alabilir. İkinci bir takımda yer alamaz.

10. Takım listesindeki bilgilerin doğruluğu ve takım kadrolarının kurallara uygunluğu ile ilgili her türlü sorumluluk takım kaptanlarına aittir.

11. Kurallara aykırı oyuncu oynattığı tespit edilen takım hükmen yenik ilan edilir.

Oyuncu Değişikliği

12. Oyuncu değişiklikleri ancak oyun durduğu anlarda yapılabilir. Oyuncu değişikliği için topa sahip olma şartı aranmaz. Takımlar istediği kadar oyuncu değişikliği yapabilirler.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri

13. Takımlar kendi yaptırdıkları 0-99 arası numaralı forma veya tişört ile mücadele edebilirler. Şortların bir örnek olma zorunluluğu yoktur.

14. Forması olmayan takımlar ödünç verilecek numaralı yeleklerle mücadele ederler. 

15. Forma renklerinin benzerliği halinde kura ile belirlenecek takım yelekle oynar.

16. Oyuncular ancak spor salonuna uygun ayakkabı ile mücadele edebilir. (Bilekli, günlük olarak dışarıda giyilmemiş ve tabanı yıpranmamış ayakkabıların kullanılması önerilir).

17. Takılara izin verilmez (kolye, yüzük, künye, bileklik, küpe vs.). Gözlük kullananların ise maçlara çıkarken lens kullanması önerilir.

18. Müsabakalar Organizasyon Komitesi'nin belirlediği toplarla oynanır.

Oyuna Başlama

19. Oyunculardan biri üç sayı bölgesinden bir atış kullanır. Atış başarılı olursa oyuna takımı, aksi halde diğer takım oyuna başlar.

20. Basket atan takım savunmada oyuna başlar. Savunma takımı topu hücum takımından bir oyuncuya verir. Hücuma başlayacak oyuncu üç sayı bölgesinde bir noktada olmalıdır. Savunma takımının yerleşmiş olduğu pozisyonlarda hücum yapacak takım savunmadan topu almaksızın üç sayı bölgesinden oyuna başlayabilir (hakemin onaylaması halinde). Son iki dakika ve uzatmalarda oyun kenardan başlar. Hata ve ihlallerden sonra topu hakemden almak koşuluyla kenardan da oyuna başlanabilir. Hakemler oyuna hangi şekilde başlanacağına karar verebilirler.

21. Oyun içinde her türlü hava atışını gerektiren durumda takımlar sırayla oyuna başlama hakkı kazanır. Bu sıralamada öncelik maça savunma olarak başlayan takımındır (uzatmalar dahil).

22. Savunma ribaundu alan veya top kapan takım topu üç sayı çizgisinin dışına taşımadan hücum hakkını kullanamaz. Bu şekilde basket atan takımın sayısı iptal edilir ancak topa sahip olma hakkı alınmaz.

Sayılar 

23. Sayılar normal salon basketbolunda olduğu gibidir. Fauller bir sayı, sahadan yapılan atışlar iki sayı, üç sayı bölgesinden yapılan atışlar üç sayı değerindedir.

Faul ve Serbest Atışlar

24. Tüm faullerde salon basketbolu (FIBA) kuralları uygulanır.

25. Beş faul yapan oyuncu oyun dışı kalır.

26. Takım faul limiti dörttür. Beşinci faulden itibaren atış uygulanır.

Molalar

27. Her takımın normal süre için bir ve tüm uzatmalar için bir tane otuz saniyelik mola hakkı vardır. Normal süre içinde kullanılmayan mola uzatma devresinde kullanılamaz. Takımın mola kullanabilmesi için oyunun durmuş olması gerekir. Molada oyun süresi durdurulur.

Hakem

28. Maçlar oyun kurallarını uygulamada yetkili olan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) hakemleri tarafından yönetilir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir.

Diskalifiye ve Diğer Uygulamalar

29. Takımlar maç saatinden otuz dakika önce salonda hazır bulunmalıdır. Maçlar programdaki saatte başlar. Geç kalan takımlar beklenmez. Hakem maçı başlatmak üzere sahaya çıktığında sahada en az iki kişi ile hazır bulunmayan takım hükmen mağlup ilan edilir (10-0).

30. Maça eksik başlayan takımın oyuncusu hazır olduğunda oyunun durduğu bir anda hakem kontrolünde oyuna girebilir.

31. Sahada çeşitli nedenlerle bir kişi kalan takım maçı kendiliğinden kaybeder. Kendiliğinden yenilgi durumunda maçı kazanan takım öndeyse, oyunun durduğu andaki skor geçerli olur. Eğer bu sırada maçı kazanan takım geride ise skor o takımın lehine 10-0 olarak işlenir. Oyunu kendiliğinden yenilgi ile kaybeden takım grup maçlarında bir puan alır.

32. Bir oyuncu 2 sportmenlik dışı faul yaparsa oyundan diskalifiye edilir. Diskalifiye edilen oyuncu otomatikman bir maç oynamama cezası alır. 

33. Takımlar aynı gün birden çok müsabakaya çıkabildiğinden Organizasyon Komitesi anında ceza verme ve uygulama yetkisine sahiptir.

Uygulamalar

34. 3 saniye, 14 saniye ve 24 saniye kuralları uygulanır. 

Diğer

35. Turnuva kurallarında yer almayan hususlarda basketbol oyun kuralları geçerlidir.

36. Takımların tek sözcüsü kaptandır.

37. Tüm oyuncular spor yapmalarında bir sakınca olmadığına dair beyan formunu imzalayarak Kurumsal İletişim Direktörlüğü'ne iletmelidir.

38. Takım kaptanları ilk müsabaka öncesinde turnuva boyunca geçerli olacak Resmi Takım Listesi'ni okuyup imzalayacaktır. Takımlar ilk maçlarına çıktıkları andan itibaren listeye oyuncu ekleyemez, herhangi bir oyuncuyu başka bir oyuncuyla değiştiremez (8. maddedeki özel durumlar hariç).

39. Misafirler değerli eşyalarını yanlarından ayırmamalıdır. Herhangi bir eşyanın kaybolması halinde tüm sorumululuk eşyanın sahibine aittir.

40. Turnuvayla ilgili her türlü karar için tek yetkili Kurumsal İletişim Direktörlüğü'dür. Kurumsal İletişim Direktörlüğü'nün turnuvayla ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.

41. Turnuvaya katılan tüm takımlar kuralları ve talimatları okuyup kabul etmiş sayılır.

 

 

10.09.2019