Bowling Kurallar

Sistem

1. 16 Ekim Çarşamba günü eleme turu oynanacaktır. Eleme turunda her takım bir oyun oynayacaktır. Eleme turunda takımların aldığı puanlar sıralanacak ve toplamda en yüksek puanı alan 16 takım, 17 Ekim Perşembe günü yapılacak yarı final etabında yarışma hakkı elde edecektir. Yarı finalde en yüksek skoru yapan 8 takım ise yarı finalin ardından finalde şampiyonluk için yarışacaktır. Final gününde eleme turundaki puanlar dikkate alınmayacaktır.

2. Her türlü puan eşitliği halinde toplam strike (X) sayısına bakılacaktır. Strike sayıları eşitse toplam spare (/) sayılarına bakılır.

3. Dereceye giren ilk üç takıma kupa ve madalya verilecektir. 

4. Final gününde en yüksek skoru yapan oyuncu ödüllendirilecektir.

İşleyiş

5. Takım kaptanları girişteki desk'ten yaka kartlarını ve ikram fişlerini alacaktır.

6. Lane görevlilerinin atışları takip edebilmesi için sporcuların turnuva boyunca yaka kartlarını takmaları zorunludur.

7. Oyun saati gelen takımlar için anons yapılacak ve yarışacak oyuncular resepsiyona gelerek bowling ayakkabılarını alacaktır. Oyun sonunda bowling ayakkabıları iade edilmelidir.

8. Oyunlar öncesinde takımlar 5 dakika ısınma süresi verilecektir.

Katılımcıların Niteliği

9. Takım oyuncuları Tekfen Grup Şirketleri çalışanlarından olmak zorundadır ancak aynı şirketten olma zorunluluğu yoktur.

10. Turnuvanın başlangıç ve bitiş tarihi içerisinde, Tekfen Grup Şirketleri’nde stajyer olarak çalışan kişiler takımlara dahil edilebilir.

11. Takımlar en az bir erkek ve bir kadının yer aldığı 5 kişiden oluşmalıdır.

12. Her katılımcı yalnız bir takımda yer alabilir.

13. Takım listesindeki herhangi bir oyuncu turnuvadan önce resmi olarak işten ayrılması halinde oynatılamaz. İşten ayrılan oyuncunun yerine kurallara uygun yeni bir oyuncu bildirebilir.

14. Takımlar kurallara uygun olmak ve önceden bildirmek şartıyla turnuvanın başlamasına 24 saat kalana kadar oyuncu değişikliği yapabilir.

15. Bildirilen takım listesindeki bilgilerin doğruluğu ve takım kadrolarının kurallara uygunluğu ile ilgili her türlü sorumluluk takım kaptanına aittir. Başvurunun sehven kabulü bu sorumluluğu gidermez. Herhangi bir sorun ya da anlaşmazlık durumunda muhatap takım kaptanı olacaktır.

16. Kurallara uygun olmayan oyuncu oynatan takım diskalifiye edilecektir. Gerekli hallerde kimlik kontrolü yapılacağından katılımcılar resmi kimliklerini yanlarında bulundurmalıdır.

Katılımcıların Giysi ve Gereçleri

17. Bowling ayakkabısı haricinde hiç bir ayakkabıyla oynanmasına müsaade edilmeyecektir.

18. Bowling oyununda herhangi bir kıyafet zorunluluğu yoktur. Rahat hareket edebilmeniz için spor kıyafet giymeniz tavsiye edilir.

Diğer

19. Takımlar aksilik, trafik, kötü hava koşulları gibi durumları dikkate alarak programda kendileri için belirtilen saatten en az yarım saat önce tesiste hazır bulunmalıdır.

20. 4207 sayılı yasa gereği tüm kapalı alanlarda olduğu gibi tesis dahilinde sigara içmek yasaktır.

21. Katılımcılar ve misafirler hiç bir koşulda kişisel eşyalarını yanlarından ayırmamalıdır. Herhangi bir eşyanın kaybolması halinde tüm sorumluluk eşyanın sahibine aittir.

22. Lane'lerde oyuncular ve görevliler dışında kimse yer almayacaktır. Çocuklar lane'e kesinlikle çıkmamalıdır. Çocuklarla ilgili her türlü sorumluluk ebeveynlerine aittir.

23. Diğer lane'lerde oynayan katılımcıların konsantrasyonunu bozacak davranışlarda bulunulmamalıdır (aşırı sevinç, özensiz yeme-içme vs.).

24. Normalden yavaş oynayan ekipler diğer katılımcıların beklemesine neden olmaktadır. Atış sırası yaklaşan oyuncunun önceden hazırlanması gerekmektedir.

25. Herhangi bir nedenle eksik mücadele eden takıma her eksik oyuncu yerine + 50 (elli) puan eklenecektir (her oyun için).

26. Herhangi bir oyuncunun takım arkadaşının yerine atış yaptığının tespiti halinde takıma uyarı verilir ve yerine atış yapılan oyuncunun ilgili frame’i iptal edilerek tekrar atış yaptırılmaz. Aynı takımdan herhangi bir oyuncunun benzer ihlali yapması halinde ise takım diskalifiye edilir.

27. Turnuva sırasında atışlar, cezalar vs. gibi müsabakalarla ilgili her türlü kararı Turnuva Direktörü verecektir. Direktör'ün vereceği kararlar nihaidir.

28. Kurumsal İletişim Direktörlüğü biriminin turnuvayla ilgili her türlü kararı verme ve değişiklik yapma hakkı saklıdır.

29. Turnuvaya katılan tüm katılımcılar kuralları okuyup kabul etmiş sayılır.

Bowling ve Skorlama

Bir bowling oyununda her oyuncuya toplam 10 kere sıra gelir ve sırası gelen oyuncu iki atış yaparak tüm lobutları (10 adet) devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir. Oyuncu iki atış sonrasında tüm lobutları devirememiş ise sadece devirdiği lobut sayısı kadar puan alır. Tüm lobutların ilk atışta devrilmesi (X) ile belirtilir ve buna “Strike” denir. Strike yapan oyuncu lobutların hepsini devirdiği için ikinci atışını yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Strike’dan sonraki iki atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanıla toplanarak boş bırakılan haneye yazılır (örnek tablodaki 5. ve 6. frame). Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm lobutları devirmiş ise (/) işareti ile gösterilir ve buna ‘Spare’ denir ve sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare’den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır (örnek tablodaki 3. ve 4. frame). İyi skor elde etmek için strike veya spare sonrasındaki atışlarda yüksek puan almak önemlidir. 10. oyunda strike yapan oyuncu iki, spare yapan oyuncu bir ekstra atış hakkı kazanır.

14.10.2019